Jom SAma2 :)

Jom SAma2 :)ASSALAMUALAIKUM :)

Hari ni hari Jumaat , so aku nk bertzakirah la sikit...huhuhu ekceli nk kongsi2 jer ngn sumer orng kt dunia nie..."ehem ehem tazkirah tok hari nie adalah Sembahyang sunat Dhuha" . k berubah kepada lebih seyes skit yer kwan-kawan...

K... nk wat solat nie senng jer  korng bngn la pagi2 cm aku...huhuh dalam 10 lebih boleh la wat solat nie...ekceli aku pon xtaw pukul berapa dy nyer exact time... tp orng ckp..... sll nyer solat Dhuha ni orng kerja kan dalm pukul 10 lebih....2 la yg aku bgn 10 lebih 2... hahahah mmg xbleh blah kan aku....Kebetulan plak...sem nie aku byk kelas tngh hari...hari khamis jer aku kelas pgi kol 8...so boleh la aku wat  hari2 kecuali hari Khamis... hehehehe seronok2.... wehoooo..... :)

Bynk kebaikan Solat DHuha nie.... slah satu nyer adalah kunci REzeki. Tp jgn la mengharap apa2 balasan drinya... buat lah kerana korng mmg nk wat n kerana Allah S.W.T .. bukan nyer atas sbb2 tertentu k... :)

Dalam sebuah hadis yang lain Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda bermaksud :” Barangsiapa yang menunaikan sembahyang sunat Dhuha sebanyak dua rakaat tidak ditulis dia daripada orang-orang yang tidak lalai daripada mengingati Allah dan barangsiapa yang menunaikan nya sebanyak empat rakaat ditulis akan dia daripada orang-orang yang suka beribadat dan barangsiapa yang menunaikannya sebanyak enam rakaat dicukupkan baginya pada hari tersebut, barangsiapa menunaikanyan sebanyak lapan rakaat Allah menulis baginya daripada orang-orang yang selalu berbuat taat, barang siapa yang menunaikannya sebanyak dua belas rakaat Allah akan membina baginya mahligai didalam syurga dan tidak ada satu hari dan malam melainkan Allah mempunyai pemberian dan sedekah kepada hamba-hambaNya dan Allah tidak mengurniakan kepada seseorang daripada hamba-hambaNya yang lebih baik daripada petunjuk supaya sentiasa mengingatiNya,” ( Riwayat At-Thabarani )  

Dah selesai solat baca la doa nie yerLast sekali....selamat beramal... semoga Allah terima per yg kita lakukan... Amin :)You may also like

No comments:

Powered by Blogger.